Enkele reacties #1

Hieronder Enkele reacties #1, gepubliceerd op 14 mei 2010.

Op 15 april, na de voorpremière in het Filmhuis Den Haag en de première tijdens het Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, werd de film ‘Verloren Jaren’ op deze website gepubliceerd. Sindsdien is de site 9762 keer bezocht en zagen 2575 mensen de film (helemaal). De trailer is minimaal 700 keer bekeken.

De reacties zijn over het algemeen positief. Hieronder enkele:

“De film ‘Verloren jaren’ heeft me behoorlijk naar de keel gegrepen en ik vond het (los van het feit dat ik je ken en dat ik met je feitelijke situatie te doen heb) een ongelooflijk mooi gemaakt en inhoudelijk sterk document over iets waarvan ik veel te weinig afwist. Ik ben intens blij dat ik aan je project heb mogen en kunnen meewerken en ik ben bijzonder trots op je dat je je voor de buitenwereld ongelooflijke ziekte op deze wijze hebt weten te sublimeren.

Uiteraard komt een belangrijk deel van de enorme indruk die de film op me maakte ook op het conto van je hoofdrolspeler. Maar jij hebt die uitgekozen en jij hebt hem naar deze uitstekende acteerprestatie weten te brengen.

Ik wil ook nog even toevoegen dat ik hiermee een veel beter beeld heb gekregen van wat schizofrenie met slachtoffers doet en je opmerking dat het in werkelijkheid nog vele malen erger is dan wat we in de film konden zien, maakt mijn bewondering voor je prestatie alleen maar groter.

Ik hoop heel erg dat de film zijn weg vindt in het psychiatrie-circuit maar ik hoop vooral ook dat ook andere (onwetende) kijkers een keer via de publieke omroep (Human? VPRO? schuw desnoods de commerciëlen niet) van dit schitterende document kennis kunnen nemen.

Als het zo uitkomt ben ik je eerste koper voor een dvd van je film; ik zou het aan mij vanwege de quitclaim toegestuurde tientje daar graag mee verzilveren!”

Edward Schenk

“Bravo! Voor een vertelling die van begin tot eind boeiend blijft.

Ik vroeg me verder af hoe je/hij er uiteindelijk weer bovenop is gekomen. Daar werkt het erg naartoe en wordt vervolgens geheel over geslagen. Het antwoord zal wel niet zo boeiend zijn, gewoon medicijnen die werkten waarschijnlijk. Maar wat was je reden om het over te slaan?

Fijn weer iets van je te mogen zien.”

David Verbeek, filmmaker

“ik ben psychiater en heb de premiere van de film mogen zien op het voorjaarscongres in Maastricht. Dank daarvoor.

Ik was zeer onder de indruk. Het bood mij een kijkje ‘van binnen’ op een manier die ik nog niet eerder zo gezien had en ik kan me voorstellen dat de film ook voor anderen (hulpverleners maar zeker ook leken / familieleden etc van patiënten) op dezelfde manier zou werken. Ik zou de film daarom ook graag – vroeger of later – een keer op televisie zien.

Op uw website lees ik hoe moeizaam het productieproces is geweest. Dat heb ik allemaal niet bedacht (en ook niet kunnen bedenken) bij het zien van de film, integendeel: voor mij telde alleen het verhaal en de inhoud. Afgaande op de reacties in de zaal – maar dat heeft u zelf ook gemerkt – gold dat ook voor heel veel anderen.

Nogmaals dank voor de indrukwekkende inkijk,”

Pieter Ronhaar, psychiater

De film is opgepikt door diverse media, waaronder veel websites op het gebied van GGZ, maar ook door een krant als het Nederlands Dagblad. Ook zijn er veel uitnodigingen om de film te vertonen in combinatie met een Q&A met Bas.

Tot zover Enkele reacties #1


Terug naar het overzicht→
Volgende serie reacties→